Hajduk - Хајдук

Pitamo se zašto je većina Srba iz Like, Krajine, Banije, Dalmacije, Korduna ... navijalo za 'Ajduka iz Splita.

Dobio je ime u čast srbskih hajduka. Da napomenemo da "Hrvati" nisu imali hajduke a da su hajduci po Dalmaciji i Istri bili Janković Stojan, Senjanin Ivo, Smiljanić Ilija, Ivo Golotrb, Komnen Barjaktar.

Hajduk su osnovali Fabijan i Luka Kaliterna, Lucijan Stella, Vjekoslav Ivanišević, Ivan Šakić. Prije drugog rata sve Kaliterne su se smatrale Srbima. Lucijan ima prezime talijanskog porijekla, dok su Šakići i Ivaniševići prije drugog svjetskog rata bili Srbi neki katolici, neki pravoslavci ali nacionalnost im je bila srbska. Što se tiče braće Kaliterne imamo neoborive dokaze njihovog porijekla i osjećaje što je najbitnje u knjigama Austro-ugarske gdje piše da su oba brata zatvarani zbog Srbofilije i širenje velikosrbske propagande tijekom rata. U osnivanju kluba također su sudjelovali srbski studenti iz Češke i Austrije porijeklom Dalmatinci ali njihova imena su vjerojatno previše srbska za jedan HNK. Oni su: Blažo Primorac, Borislav Primorac, Đorđe Matavulj, Nikola Matanović, Pavao Janković, Filip Radović, Filip Janković, Ivan Divac, Novica Davinić, Branko Vuković. Znači oni nisu bitni za klupsku povijest jer su očitog srbskog porijekla.  Onda se prešućuje da je pomoć kako logističku tako i materijalnu za osnivanje kluba dobili od Srbske Zore.

Predsjednik Hajduka od 1913. godine bio je Budislav Grga Anđelinović Tko je bio Grga Anđelinović?

Zbog protuaustrijskog govora u Kosovu kod Knina pri proslavi Kosovske bitke, u Zadru je 1915. osuđen na tri godine strogog zatvora. Dvije godine kasnije austrijske vlasti ga, po kazni šalju u vojsku u Beč. Svršetkom rata i nakon opće amnestije svih zatvorenika, vraća se u Zagreb i uređuje list Hrvatska država koju izdaje frakcija Stranke prava (Milinovci), a koja se zalaže za narodno ujedinjenje svih slavenskih naroda. Najzanimljiviji dio biografije dr. Grge Budislava Anđelinovića je gušenje pobune hrvatskih vojnika 5. prosinca 1918. na Trgu bana Josipa Jelačića, te suradnja s četnicima tijekom ratnih godina. Prosinačku pobunu koju je po zapovijedi dr. Grge Budislava Anđelinovića u krvi ugušila policija. Evo kako te događaje opisuje povjesničar dr. Rudolf Horvat u knjizi Hrvatska na mučilištu: "Predsjedništvo Narodnog vijeća izdalo je 3. prosinca 1918. u Beogradu obavijesti da s 'danom 1. prosinca čitav naš narod slavensko-hrvatsko-srpskom tvori jedinstvenu državu pod regencijom njegova kr. Visočanstva prestolonasljednika Aleksandra'. u Zagreb je 2. prosinca 1918. došla prva vijest da je sinoć u Beogradu stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. " Austrougarskoj naklonjeni Hrvati odlučili su prosvjedovati. Za njihovu je namjeru po svojim uhodama saznao dr. Grga Anđelinović, šef policije u Zagrebu. On je na neke kuće na Jelačićevom trgu smjestio oboružane vojnike (mornare) koji dočekaše vojne manifestante. Došlo je do sukoba u kome su mornari lakoumno iz mašinskih pušaka s prozora dviju kuća (broj 6 i 21) pucali na vojnike i polaznike. Neki vojnici uzvratiše pucnjavu, ali - kako bijahu nezaštićeni na otvorenom trgu - brzo podlegoše. "Telefonski sam se obratio g potpukovniku Simonoviću i g potpukovniku Antonijeviću da mi kao šefovi i delegati srbske vojske dođu u pomoć, jer ja neću moći održim red u Zagrebu. G. Simonović je kazao: 'Ja nisam dobio akt o ujedinjenju, ja neću da prolivam hrvatsku krv, neću da se kaže da je ovdje u Zagrebu brat Srbin pucao na brata Hrvata '(Pljesak u Skupštini). Gospodo, onda sam ja po svojoj dužnosti smatrao da treba prvi da počnem, smatrao sam da je to moja dužnost i ja se tim krvavim rukama, koje mi predbacuju gospoda od Hrvata, ponosim. "Zabilježeni su podatci da je tijekom ratnih godina 1942. i 1943. pisao tekstove u kanadskom Srpskom glasniku i četničkom listu Novosti. Najzanimljiviji dio njegove povijesti je da je tijekom rata bio jedan od pomagača Vojvode Močila Đujića.

Grga Budislav Angjelinović

Do danas je ostalo nejasno stvarno podrijetlo riječi hajduk. Po jednoj od teorija, riječ hajduk je izvedena od turske riječi hajdud, koju su koristili Osmanlije za ugarske pješačke jedinice. Po drugoj teoriji riječ je izvedena od mađarskog hajtу (množina hajtok), koja znači gonič stoke. Taj posao je 16. stoljeću bio važan ali i opasan, jer su bila potrebna čitava tri mjeseca kako bi se stado stoke iz južne Ugarske dotjeralo do Beča, na udaljenost od više od 600 km, pa su ti goniči redovito nosili i oružje. Tokom 16. stoljeća mnogi od tih hojtoka prestali su biti goniči stoke i postali vojnici. Riječ je s vremenom ušla u turski kao hajdud i na kraju, u srpski kao xајдук. Zna se da su krajem 18. stoljeća hajtoki po Ugarskoj bili naoružani sluge, obično s dva pištolja i dva duga noža, koji su pored svojih uobičajenih poslova po plemićkim imanjima, imali zadatak štititi svoje gospodare. Transilvanijski plemić István Bocskay (1557. - 1606.), bio je poznat po svojoj hajdučkoj vojsci. Po Srbiji i Banatu tokom prve polovice 18. stoljeća riječ hajduk se također odnosila na pješačkog vojnika.

Ono što ostaje nejasno, kako je ta riječ za ugarskog pješačkog vojnika postala sinonim za razbojnika. Moguće je da su Osmanlije na njih gledali kao na bandite.

Druga mogućnost je da se riječ hajduk kao oznaka za razbojnika, počela upotrebljavati jer su Habsburgzi često unajmljivali vješte razbojnike i bandite u redove svoje vojske ili paravojnih jedinica koje su se borile protiv Osmanlija. Ono što je potpuno sigurno je činjenica da riječ hajduk kao oznaka za razbojnika nije postojala ni u srpskom a ni u mađarskom jeziku prije osmanskog osvajanja Balkana.

Hajduci

 

Hayk - Ḫaldi - Hajduk


Ḫaldi - Supreme and war god

Hayk the Great is the legendary patriarch and founder of the Armenian nation. His story is told in the History of Armenia attributed to the Armenian historian Moses of Chorene (A.D.410 to 490).

The legendary patriarch and founder of the Armenians, Hayk, is derived from the Urartian deity Ḫaldi.

Ḫaldi was one of the three chief deities of Urartu. He was a warrior god to whom the kings of Urartu would pray for victories in battle. Ḫaldi was portrayed as a man with or without wings, standing on a lion.

Hɑy-Duk; Duke = Vojvoda arm.

  Index